Aardappel is de meest gegeten groente wereldwijd. In andere landen zoals Nederland en België, wordt de aardappel echter eerder gezien als een maaltijddrager, dan een groente. Na rijst, tarwe en maïs is de aardappel het belangrijkste voedselgewas op de wereld. Waar komt de aardappel eigenlijk vandaan en hoe zijn we begonnen met het eten van de aardappel?
De aardappel komt oorspronkelijk uit zuid-Peru en was veel kleiner dan dat we nu gewend zijn. De eerste aardappelen werden vanaf de tweede eeuw van onze jaartelling hoog in het Andesgebergte (Zuid-Amerika) geteeld door de Inca’s. In het gebergte konden geen andere planten groeien, daarom werd chunu (de aardappel) zo populair. De verschillende soorten chunu’s werden door de Inca’s vers gegeten als hoofdvoedsel, maar ook gedroogd tot meel én er werd zelfs bier van gemaakt. Al deze chunu’s oftewel ‘vroege aardappelen’ stammen af van één plant uit het zuiden van Peru, zo is later gebleken uit een DNA-onderzoek.
Een groot deel van Latijns-Amerika werd in de 16e eeuw veroverd door de Spaanse conquistadores. Conquistadores is een Spaanse term voor veroveraars, ontdekkingsreizigers en avonturiers. Tijdens de verovering en plundering werd ook de chunu ontdekt door de Spanjaarden. Vermoedelijk heeft de expeditie van Diego de Amalya de eerste aardappelen meegebracht naar Europa. Vervolgens is de aardappel door monniken verspreid vanuit Spanje over de rest van Europa.
Toch duurde het nog een hele tijd voordat de aardappel in Europa erkend werd als voedsel. In het begin werd de aardappel namelijk vooral geplant in de botanische tuinen. De stengels en bessen van de aardappelplant zijn giftig en daarom dachten de boeren in Europa dat de knollen ook ongezond waren. In die tijd werden aardappelen voornamelijk gebruikt als voedsel voor varkens of hele arme mensen. Pas in 1727 werd de aardappel voor het eerst in Nederland geaccepteerd en gegeten als voedsel. Langzaam maar zeker won de aardappel aan populariteit en kreeg het de rol van volksvoedsel. Vanaf de 18e eeuw werd de aardappel in elk Europees land verbouwd en is sindsdien alleen maar populairder geworden.
De aardappel heeft dus in de 16e eeuw de Atlantische Oceaan overgestoken om vandaag op uw bord te belanden als een belangrijk onderdeel van uw gerecht.