§

Weetjes over de ui

De ui is een verbazingwekkend product en we verschepen en transporteren met trots de uien van onze telers over heel de wereld. We genieten hierbij van het voordeel dat we ons middenin de Nederlandse uienhandel bevinden en kunnen u voorzien van allerlei verschillende soorten uien. De kwaliteit staat daarbij voorop! 

Basiskennis over de ui

De ui is een groente waar veel over te vertellen valt. Zo is het een groente, die onder de grond groeit. De plant is een bolgewas en komt uit de lookfamilie (verwant dus onder meer aan prei, knoflook en bieslook). De smaak van een ui is ongekookt scherp en bij het doorsnijden kan er een reactie met de traanbuis ontstaan, wat lijkt op huilen. Gekookt en gebakken neemt de scherpte af en zijn uien een voortreffelijke toevoeging bij bijna elk gerecht. De ui is dan ook heel populair en wordt op grote schaal geteelt en verhandelt. Met een volume van 1,3 miljoen ton teelt en 1 miljoen ton export is de ui het grootste product van de Nederlandse groentesector. Hieruit volgt ook dat de vraag enorm is en dat de ui flink geconsumeerd wordt. In Nederland eten we gemiddeld 4,5 tot 5 kilo uien per jaar. 

weetjes over uien

Tien wetenswaardigheden over de ui

Hieronder geven we u tien weetjes over de ui, die u waarschijnlijk nog niet wist: 

  1. De ui komt al voor op decoraties en hiërogliefen van piramides. Dit komt omdat pyramidebouwers de ui te eten kregen als krachtvoer.
  2. Uien zijn door de Romeinen geïntroduceerd in Europa. De ui werd daarna snel populair. De levendige handel in uien begon in de 13e eeuw, met name in Londen, waarna de rest van Europa volgde. 

  3. Uien worden ook wel ajuinen genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen. In Noord-Nederland wordt een ui ookwel een siepel genoemd. 

  4. Uien kunnen tegen vorst als ze al geoogst zijn en ook als ze in de grond zitten. Als bolgewas overleven ze 's winters namelijk door de bol in de aarde, pas in de zomer gaat de plant zich weer boven de grond laten zien. 

  5. Alleen Boedhisten gebruiken geen uien in de keuken. Dit vanwege vermeende lustopwekkende effecten. 

  6. Uien zijn gezond. Ze hebben een antibacteriële werking en zijn effectief tegen (bepaalde) schimmels. Ook werken ze preventief tegen virusinfecties. De Wageningse Universiteit heeft ook onderzoek gedaan naar uien en hun effecten voor onze gezondheid. 

  7.  Uien bevatten weinig tot nagenoeg geen calorieën en geen vet. Ze zijn wel rijk aan smaak, vitamine en voedingsstoffen.

  8. Wortels en uien naast elkaar telen is een goede combinatie. De ui wordt beschermd, omdat de geur van de wortels de uienvlieg weghoudt. Omgekeerd worden de wortels beschermd omdat de uienlucht de wortelvlieg weghoudt. 

  9. Uien bevatten 5 tot 10 keer zoveel quercetine als andere groentesoorten. Het gaat namelijk om 284-486 mg/kg bij een ui. De quercetine zit dan met name in de buitenste ringen en de concentratie ervan is vooral bij de rode ui erg hoog. Quercetine is een antioxidant en beschermd tegen vrije radicalen. Ook remt het ontstekkingen en allergische reacties. 

  10. Er is een jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor uien in Nederland. Lees hier een verslag van vorig jaar. 

weetjes over de ui

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van alle feitjes en weetjes over uien dan kunt u deze gerust aan ons stellen. We telen zelf uien, dus we hebben verstand van deze groente. Tevens kunt u ons uiteraard benaderen om een partij uien (of aardappelen) bij ons af te nemen. Neem in al deze gevallen contact met ons op door op onderstaande button te klikken. 

Stel uw vraag