§

Hoe lang zijn onze aardappelen houdbaar?

Westhoeve Potatoes levert verse aardappelen en transporteert deze aardappelen wereldwijd. Bij voedingsmiddelen als aardappelen is dit mogelijk dankzij de relatief lange houdbaarheid van de aardappel. We leggen u hieronder uit hoelang de aardappel houdbaar is, geven u bewaaradviezen en geven de wettelijke richtlijnen rondom de houdbaarheid van aardappelen weer. 

Hoe lang blijven aardappelen goed?

Aardappelen zijn lang geschikt voor consumptie en zijn daarom ook zeer geschikt voor export en import. De houdbaarheid van een aardappel verschilt per ras, per seizoen waarin ze geoogst zijn en is afhankelijk van de bewaarcondities. Als die bewaarcondities optimaal zijn dan zijn er bewaartijden haalbaar van 3 tot zélfs 9 maanden. 

Houdbaarheid aardappelen

Hoe behouden wij de kwaliteit van de aardappelen? 

Om zeer diverse redenen kunnen aardappelen sneller over hun houdbaarheidsdatum raken. Ongunstig voor de kwaliteit van de aardappel zijn de volgende omstandigheden: 

  • Daglicht: Hierdoor ontstaan nieuwe spruiten en blijven de aardappelen niet zo glad en effen op de schil zoals u dat graag zou zien. Bewaar aardappelen dus bij voorkeur op een locatie waar het daglicht niet bij kan. 

  • Vocht: Een aardappel houdt niet van een hoog vochtgehalte in de ruimte waar deze opgeslagen ligt. Een hoog vochtgehalte stimuleert het rottingsproces en maakt aardappelen voor de consumptie geheel ongeschikt. Bewaar aardappelen daarom altijd op een droge plek.

  • Te lage- of te hoge temperaturen: Een aardappel zal bevriezen bij temperaturen onder de 0 graden. Het gevolg is dat zetmeel omgezet wordt in suikers. Hierdoor zal de aardappel erg zoet worden, klinkt niet verkeerd, maar de smaak wordt hierdoor wel verpest. Warme temperaturen zijn ook niet geschikt. Bij een te hoge temperatuur zal de aardappel snel uitdrogen. De ideale bewaartemperatuur voor een aardappel ligt tussen de 4 en 10 graden, met als perfecte temperatuur een constante van 7 graden Celsius. 

Een alternatief om aardappels goed te bewaren, is om ervoor te zorgen dat de aardappelen niet op elkaar gestapeld liggen, maar dat er sprake is van spreiding. De onderste aardappelen komen zo niet in de verdrukking en krijgen geen beurse plekken. Half gevulde houtenkisten zijn het meest geschikt als bewaarmateriaal. 

houdbaarheid aardappelen

Houdbaarheid aardappelen bepalen

Een aardappel die over de datum is, is te herkennen aan het feit dat deze: zachter dan normaal wordt, een rimpelige schil krijgt, schimmel- of rotte plekken krijgt en soms komt het zelfs voor dat de aardappel begint te stinken.

Om te voorkomen dat aardappelen elkaar 'aansteken' met schimmelinfecties, of dat ze elkaar op een andere manier gaan aantasten, is het raadzaam om regelmatig controles uit te voeren op uw partij. Als u dan direct de rotte exemplaren weet te verwijderen voorkomt dit derving van alle aardappelen. Uiteraard is het ook zaak om de aardappelen snel bij de eindgebruiker te laten komen, zodat deze kan genieten van de verse aardappelen van onze telers

houdbaarheid aardappelen

Houdbaarheid tijdens de import en export

Tijdens de import en export wordt op het transport door Westhoeve Potatoes nauwkeurig toegezien op het waarborgen van de kwaliteit van de aardappelen. Dit doen we zeker door de bewaarcondities ook onderweg zo optimaal mogelijk te houden. Onze aardappelen vervoeren we als droge goederen en verpakken we dusdanig dat ze beschermd zijn tegen botsen en stoten. Zo zitten er bij aankomst geen beurse plekken op. Ook regulieren we de temperatuur tijdens het transport en zorgen we dat de aardappelen niet blootgesteld worden aan hitte of juist aan kou of vorst. Daarnaast denken we logistiek heel goed na over de snelste route naar de afnemer, zodat die de partij door kan voeren naar de eindgebruiker. Lees hier meer over onze logistiek. 

houdbaarheid aardappelen

Wetgeving omtrent de houdbaarheid van aardappelen

In Nederland kennen we twee labels die consumenten aangeven hoe houdbaar voedingsmiddelen zijn. Dit zijn de THT-datum (ten minste houdbaar tot) en de TGT-datum (te gebruiken tot). Het bijzondere bij aardappelen is echter dat deze volgens de wetgeving niet vallen onder deze beiden definities. Het is dus niet verplicht om een houdbaarheidsdatum op aardappelen aan te geven en aardappelen vallen dus in de categorie 'producten zonder datum'. Andere producten die hiertoe behoren zijn onder meer: vers fruit, verse groente, wijn en andere alchoholische dranken, azijn, keukenzout, suiker en kauwgom. Voor al deze producten geldt dat distrubuteurs en verkopers de kwaliteit en houdbaarheid zelf in de gaten moeten houden. Zolang de producten er nog vers en houdbaar uitzien mogen ze verkocht worden. 

houdbaarheid aardappelen

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen nog vragen heeft over de houdbaarheid van aardappelen dan kunt u contact met ons opnemen. Ook voor advies op maat qua logistiek, het beantwoorden van andersoortige vragen of het bestellen van een partij aardappelen kunt u bij ons terecht. 

Neem direct contact op