§

Hoe groeit een aardappelplant?

De telers van Westhoeve Potatoes werken elke dag met aardappelplanten om daaruit een voedzame aardappel te telen. Het hele groeiproces heeft nogal wat voeten in de aarde, maar als een teler slim is dan kan hij de wereld het hele jaar van aardappelen voorzien. 

Aardappelplanten in de bloei

Hoe is een aardappelplant te herkennen?

De aardappelplant (de Solanum tuberosum) herken je helemaal niet met het blote oog, zeker niet als je niet weet hoe ze eruit zien en dat aardappelen eigenlijk onder de grond groeien. Een aardappel is de knol van de aardappelplant. De bloemen, bessen en bladeren zijn giftig en niet eetbaar. In een akker herken je aardappelen aan de kleine witte of paarse bloemen. Net als tulpen vormen ze samen hele velden. Aardappelplanten zijn dankbare gewassen, omdat ze zowel op klei als op zandgrond groeien. Als je een aardappelplant in zijn geheel uit de grond trekt dan ziet dit er als volgt uit: 

Aardappelplant met bloemen

Verzorging van de aardappelplant

Een aardappelplant houdt de telers altijd wel bezig, want een aardappel heeft veel verzorging nodig. De aardappelplant heeft een flinke bemesting met compost nodig vanwege hun behoefte aan kalium. Met stikstof bemesten kan averechtse gevolgen hebben. Naast de bemesting moet het gewas ook beschermd worden tegen plagen en ziekten. Vooral schimmels zijn een bedreiging, maar door vroeg te telen en de plant al sterk te maken voordat de schimmel toe kan slaan wordt verstoring van de groei voorkomen. Aardappelen mogen daarnaast niet in fel zonlicht komen en hebben vochtige grond nodig om goed te kunnen groeien.

Groeisnelheden van de aardappelplanten

Aardappelplanten telen kan het hele jaar, mits je ze goed plant. De groeisnelheid heeft te maken met het ras aardappel. Globaal is het volgende onderscheid te maken:

  • Vroege rassen: die hebben een korte groeiperiode van 90 tot 100 dagen.
  • Middelvroege rassen: die hebben groeiperiode van 100 tot 120 dagen.
  • Halflate rassen: die groeiperiode is hier meer dan 120 dagen.
  • Late rassen: die groeiperiode duurt langer dan 150 dagen.

 

Omdat de late rassen zo lang de tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen, schiet in vergelijking ook de bewaarperiode flink omhoog. Deze rassen kun je namelijk tot het volgende voorjaar goed houden.

Aardappelen op de tafel

Van aardappelplant tot aardappel op het bord

Een aardappel doorloopt bij een teler aardig wat stappen voor hij langs Westhoeve Potatoes komt of voordat jij de aardappel als consument op je bord hebt liggen. Dit zijn de volgende stappen:

  • Voorkiemen: Bij het voorkiemen kweek je de aardappel als het ware al, je laat al wat uitlopers aangroeien door ze op een lichte plek neer te leggen. Dit scheelt bij het poten, de aardappelplant is dan al wat sterker.
  • Poten: Het in de aarde zetten van een aardappelplant heet poten. Dit kan met een aardappelpootmachine en meestal wordt de grond in banen opgehoogd. De planten groeien dan het beste, want ze zijn beschermd tegen nachtvorst en water kan snel worden opgenomen.
  • Aanaarden: Als de plant 15 centimeter boven de grond uitsteekt en de plant niet al te diep in de grond zit dan kun je aanaarden. Hiermee hoog je de banen op waarop de planten groeien.
  • Onkruid verwijderen: Bij de jonge planten moet het onkruid dat ertussen staat weggehaald worden, want anders kunnen ze verdrongen worden.
  • Oogst: Is de aardappel volgroeid dan kan deze gerooid worden. In moestuinen gebeurd dit met een riek, maar op grote schaal is er een aardappelrooimachine.
  • Op transport: De laatste stap is dat de aardappelen van de teler naar Westhoeve Potatoes vervoerd worden. Na een proces van aardappelen wassen, aardappelen keuren en aardappelen inpakken komen ze uiteindelijk bij de consument terecht.

 

En dan ligt de aardappel van Westhoeve Potatoes op uw bord…. eet smakelijk!